24 Mar 2013Pasty jajeczne na Wielkanoc

Print Friendly and PDF

Pasta jajeczna z krewetkami

Trzy zwariowane pasty jajeczne, które wbrew pozorom całkiem nieźle się uzupełniają. Łagodna pasta krewetkowa z dymką, pikantna pasta z chili i limonką, a na koniec aromatyczna pasta z oliwkami i suszonymi pomidorami. Która zostanie Waszą faworytką?

Pasty jajeczne doskonale sprawdzą się na wielkanocnym stole, są doskonałym dodatkiem do chleba i wcale nie ma z nimi dużo pracy. Ja lubię je właśnie takie, rozgniecione widelcem, z wyraźną fakturą, jeśli jednak wolicie bardziej zwartą i gładką konsystencję możecie ugotowane i obrane jajka zmielić w maszynce do mielenia, utrzeć lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

Polecam!

Składniki na bazę:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku (dosłownie mała szczypta)

Składniki na pastę krewetkową:

  • 1/3 bazy jajecznej
  • 70 g krewetek (dowolnych)
  • 2 dymki lub szczypiorek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • kolorowy pieprz do smaku

Składniki na pastę chili:

  • 1/3 bazy jajecznej
  • 1/2 ostrej papryczki chili
  • sok i skórka z połówki limonki
  • garść listków kolendry lub pietruszki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, będzie ostro)

Składniki na pastę oliwkową:

  • 1/3 bazy jajecznej
  • około 10 zielonych oliwek
  • 2-3 suszone pomidorki w oliwie
  • świeżo mielony czarny pieprz

Jajka ugotować na twardo. Włożyć do zimnej wody, zagotować i od momentu, gdy woda zacznie wrzeć gotować jeszcze 3-4 minuty. Następnie garnek napełnić zimną wodą, jajka obtłuc ze wszystkich stron i włożyć do wody na kilka minut (będą się łatwiej obierały).

Jajka obrać, przełożyć do miski i rozgnieść jak najdrobniej widelcem lub praską do ziemniaków. Dodać dwie łyżki majonezu oraz małą szczyptę soli (jajka bardzo łatwo można przesolić!) i wymieszać dokładnie na pastę.

Krewetki ugotować w lekko osolonym wrzątku (około 5 minut). Odcedzić, jeśli trzeba oczyścić z pancerzyków i drobniutko posiekać. Równie drobno pokroić dymki lub szczypiorek. Oba składniki dodać do pasty jajecznej, dolać sos sojowy i pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki.

Pasta jajeczna z chili

Skórkę z limonki zetrzeć na tarce. Papryczkę chili i listki kolendry lub pietruszki posiekać. Dodać wszystko do pasty jajecznej, wlać około łyżeczki soku z limonki, wymieszać. gdyby pasta była zbyt łagodna dodać ostry pieprz cayenne. Przystroić plasterkami chili i listkami kolendry. Przykryć folią i wstawić do lodówki.

Oliwki osuszyć papierowym ręcznikiem, suszone pomidorki otrząsnąć z nadmiaru oliwy. Oba składniki pokroić jak najdrobniej. Dodać do bazy jajecznej, oprószyć czarnym, świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki.

Pasty najlepiej smakują po godzinie, gdy smaki się przegryzą. Przechowywane w lodówce wytrzymają do trzech dni, choć najlepiej zjeść je na świeżo.

Smacznego!

Pasta jajeczna z oliwkami



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/03/24 16:49:311. Sylvia / Happiness is homemade

Na pewno wypróbuję pastę z oliwkami i z krewetkami :) od siebie polecam z odrobiną musztardy i curry.

2013/03/24 20:32:132. majka

Zapisuje! :) Lubie wszelkiego rodzaju pasty a Twoje pomysly sa przepyszne :)

Pozdrawiam cieplo.

2013/03/24 21:46:103. Semele01

Niesamowite! Nie miałam pojęcia, że takie pasty można z jajek wyczarować :)

2013/03/25 18:48:054. Pati

Zdecydowany faworyt mój to oliwki i suszone pomidory!

2013/03/26 14:40:405. Jola Szyndlarewicz

Rewelacyjne te pasty:). Ja na studiach w akademiku byłam królową od zupy grzybowej:) ... buziaka zasyłam

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.